Kinderrechtenrubriek
In deze rubriek besteedt kinderrechtenorganisatie Defence for Children gedurende het schooljaar aandacht aan verschillende ontwikkelingen met betrekking tot kinderrechten en onderwijs.
Nederlandse Staat legt kinderrechtenexamen af
Jantine Walst - april 2022
Het VN-Kinderrechtencomité (Comité) vindt dat Nederland het VN-Kinderrechtenverdrag beter moet naleven, óók ten aanzien van het recht op onderwijs. Dit volgt uit de aanbevelingen van het Comité die op 18 februari 2022 zijn gepubliceerd. De aanbevelingen zijn gericht aan de Nederlandse Staat en gaan over verschillende thema’s, waaronder migratie, jeugdzorg en onderwijs.
Verantwoording bij het VN-Kinderrechtencomité
Eens in de vijf jaar moet een land dat het VN-Kinderrechtenverdrag heeft ondertekend verantwoording afleggen over de naleving van kinderrechten bij het Comité. Het Comité houdt toezicht op de naleving van het verdrag. Nederland werd dit jaar voor de vijfde keer ondervraagd. Voorafgaand aan deze ondervraging heeft het Kinderrechtencollectief een ngo-rapportage met aanbevelingen voor een betere naleving van het VN-Kinderrechtenverdrag ingediend bij het Comité en deze ook mondeling toegelicht. Meer dan 140 ngo’s en deskundigen droegen hieraan bij en in de rapportage wordt ook specifiek ingegaan op onderwijs. Op basis van de verantwoording heeft het Comité een serie aanbevelingen voor de Nederlandse Staat geformuleerd om de kinderrechtensituatie in Nederland te verbeteren.
Zorgen over onderwijs
Het Comité is bezorgd over de toename van het aantal kinderen met een beperking dat naar het speciaal onderwijs gaat, het gebrek aan toegang tot voorschoolse educatie en het aantal vrijstellingen dat op grond van de Leerplichtwet aan kinderen met een beperking wordt verleend. Daarnaast is het Comité kritisch op de wijze waarop Nederland uitvoering geeft aan inclusief onderwijs.
Comité beveelt aan: realiseer inclusief onderwijs voor alle kinderen
Het Comité beveelt de Nederlandse Staat aan ervoor te zorgen dat alle kinderen met een beperking toegang hebben tot en kunnen profiteren van inclusief onderwijs op alle onderwijsniveaus. De Nederlandse Staat moet volgens het Comité maatregelen nemen, zoals het aanpassen van wet- en regelgeving, om inclusief onderwijs te waarborgen. Daarnaast benadrukt het Comité dat de Leerplichtwet snel gewijzigd moet worden zodat het moeilijker wordt om een vrijstelling te verlenen aan kinderen met een lichamelijke of psychische beperking. Wanneer een kind wordt vrijgesteld van de leerplicht, wordt hem of haar in feite het recht op onderwijs ontzegd. Door het aanpassen van de wet kan dit worden voorkomen.
Het is belangrijk om de oproep van het Comité om de Leerplichtwet aan te passen vooral in samenhang te lezen met de aanbeveling dat de Nederlandse Staat ervoor moet zorgen dat alle kinderen met een beperking toegang hebben tot - en kunnen profiteren van - inclusief onderwijs op alle onderwijsniveaus. Het is risicovol om alleen de Leerplichtwet te wijzigen. Als enkel de drempel voor een vrijstelling van de leerplicht wordt verhoogd zonder dat er aan het onderwijs extra middelen worden geboden om kinderen daadwerkelijk een geschikte plek op school te bieden, kunnen er in de praktijk problemen ontstaan waarvan kinderen met én zonder beperking de dupe worden. Het onderwijsveld zelf, inclusief de wetgeving daarover, dient inclusief te worden en de ondersteuning van kinderen met een beperking moet – zoals het Comité ook aanbeveelt – worden versterkt ten behoeve van hun sociale integratie en individuele ontwikkeling.
Lees meer
Op de website van het Kinderrechtencollectief lees je meer over het rapportageproces bij het VN-Kinderrechtencomité: www.kinderrechten.nl
Vragen over kinderrechten en onderwijs? Neem contact op met de Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children: www.defenceforchildren.nl